اطلاعیه مهم: هرگونه ادعای همکاری با برند تاناکا جز شرکت های آداک تجارت آرتا و اندیشه تجهیز آریا کذب بوده و پیگرد قانونی دارد.

تعیین نقطه جوش ترکیبات آلی

فهرست مطالب

نقطه جوش

نقطه جوش نیز به مانند نقطه ذوب یکی از ویژگی‌های فیزیکی موادی است که به حالت مایع وجود دارند. با تعیین نقطه جوش ترکیبات مختلف می‌توان به شناسایی آن‌ها پرداخت. دو روش برای اندازه‌گیری نقطه جوش ( Boiling Point ) مایعات مختلف وجود دارد. در روش ماکرو از مقادیر زیادی مایع استفاده می‌شود و طی عمل تقطیر ساده نقطه جوش تعیین می گردد. ولی در روش میکرو که بر روی مقادیر کم ماده انجام می‌شود روش کار ساده‌تر می باشد. در اینجا تعیین نقطه جوش مواد آلی به روش میکرو شرح داده می شود:

روش آزمایش

مواد و وسایل مورد نیاز:

  1. بشر 100ml محتوی پارافین مایع
  2. ترمومتر (دماسنج)
  3. لوله موئین (کاپیلاری)
  4. لوله آزمایش کوچک به ابعاد 10X50 mm
  5. چراغ گاز بونرن
  6. میله، پایه، گیره
  7. نخ یا کش و چوب پنبه
  8. سه پایه و توری نسوز
  9. بهم زن شیشه‌ای کوچک
  10. هر ترکیب آلی مایع که هدف تعیین bp آن می باشد.

دستورالعمل

به کمک کارشناس آزمایشگاه همانند دستگاهی که برای تعیین نقطه ذوب سوار کرده‌اید دستگاهی برای تعیین نقطه جوش به روش میکرو آماده کنید، با این تفاوت که به جای لوله تیل از یک بشر محتوی پارافین مایع به عنوان حمام روغن استفاده کنید.
مایع مجهول را در لوله آزمایش کوچک ریخته (حداقل 0.5 میلی لیتر) و آن را به کمک نخ یا کش به ترمومتر ببندید به طوریکه ته لوله آزمایش و انتهای مخزن جیوه ترمومتر هم‌سطح باشند، حال لوله موئینی که یک سر آن مسدود شده است را از سر باز درون لوله آزمایش بیندازید به صورتیکه لوله موئین حالت عمودی در لوله آزمایش قرار گرفته و سر باز آن درون محلول باشد. مجوعه ترمومتر و لوله آزمایش محتوی نمونه و لوله موئین درون آن را توسط گیره، پایه و میله درون حمام روغن به صورت غوطه ور قرار دهید.

با قرار دادن سه پایه و توری نسوز حمام روغن را به ملایمت توسط شعله چراغ گاز بونپزن حرارت دهید و به وسیله یک میکسر حمام روغن را هم بزنید تا حرارت آن به طوریکنواخت توزیع شود.همانطورکه حرارت افزایش می‌یابد هوای درون لوله موئین در اثر گرم و سبک شدن ازانتهای باز آن از ته مایع خارج شده وحباب های جوش را در درون مایع ایجاد می کند. حرارت را آنقدر آرام آرام افزایش دهید تا جایی که حباب‌های خروجی با‌نظم خاص و پشت سرهم خارج شوند (با سرعت حدود یک حباب در ثانیه).
در چنین حالتی اگر دما در حال افزایش باشد منبع حرارتی را از زیر حمام روغن خارج کرده و منتظر می‌مانیم تا خروج حباب‌ها قطع شود. لحظه‌ای که همه ی های درون لوله موئین تخلیه شود به علت خلاء ایجاد شده مایع به درون لوله موئین کشیده می شود. دمای ترموتر در لحظه بالا رفتن ازدرون لوله نقطه جوش مایع را به ما می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم شما با موفقیت ارسال گردید. به زودی با شما تماس خواهیم گرفت.